Beza Kekuatan Otak ...
 
Notifications
Clear all

Beza Kekuatan Otak Lelaki Dan Otak Wanita.


 Anonymous
Joined: 51 years ago
Posts: 0
Topic starter  

Otak adalah suatu anugerah yang paling hebat diciptakan Allah. Mungkin perbezaan boleh dinilai melalui otak manusia dan otak haiwan. Sebagai manausia kita mempunyai minda/akal untuk berfikir dan bermuhasabah, berbeza dengan haiwan yang sentiasa kita lihat. Mungkin manusia ini di lihat dalam sudut kacamata lelaki dan perempuan. Mengikut kajian, lelaki dan perempuan mempunyai  kekuatan yang berbeza dihasilkan dari otaknya. Sedikit perkongsian perbezaan antara fungsi otak lelaki dan perempuan

 

Tugasan

Lelaki

Otak Lelaki

Proses otak wanita direka bagi menumpukan tugasan yang berganda di dalam sutu-satu masa. Sebagaimana contoh wanita dapt menonton TV, bercakap melalui telefon dan melakukan aktiviti memasak di dalam satu masa. Proses otak lelaki pula direka dengan cara memberi tumpuan hanya satu kerja pada satu masa.

 

Bahasa

Wanita mudah mempelajari banyak bahasa. Akan tetapi mereka sukar untuk menyelesaikan sesuatu masalah di dalam bahasa. Lelaki pula tidak mudah untuk mempelajari banyak bahasa. Akan tetapi mereka dapat menyelesaikan sesuatu permasalahan di dalam bahasa.

 

Analisa

Otak lelaki mempunyai banyak ruang untuk mengendalikan proses menganalisis sesuatu perkara.  Mereka boleh menganalisis dengan cara mencari penyelesaian dan boleh merangka reka bentuk yang berbentuk kompleks. Otak wanita pula dapat memahami sesuatu rangka reka bentuk dengan mudah tetapi tidak dapat menganalisanya secara berfokus.

 

Memandu

Semasa memandu kereta, lelaki boleh memandu dengan keadaan laju kerana dia dapat melihat sesuatu objek pada jarak yang jauh dan serta-merta mengklasifikasi kelajuan objek/ kenderaan itu. Akan tetapi lelaki hanya boleh fokus pada suatu perkara sahaja seperti tumpuan pada memandu.Perempuan pula mengambil masa yang lama untuk mengetahui kelajuan dan arah sesuatu objek kenderaan. Walau bagaimanapun perempuan mampu untuk memberi tumpuan kepada perkara lain selain memandu.

 

Menipu

Otak wanita secara semula jadi dapat mengetahui 70% ekspresi wajah lelaki yang menipu , 20% pergerakan tubuh badan dan dapat mengetahui 10% apa yang keluar dari mulut lelaki apabila menipu. Otak lelaki pula tidak dapat mengetahui secara jelas apabila seseorang perempuan menipu. Akan tetapi lelaki mempunyai kemampuan untuk mencari helah menipu.

 

 

Otak Wanita


Menyelesaikan Masalah

Sekirannya seseorang lelaki itu mempunyai banyak masalah, mereka akan mencari jalan untuk menyelesaikannya dengan cara tersendiri dan akan bertindak menyelesaikannya satu demi satu. Sekirannya seseorang perempuan itu mempunyai masalah, mereka akan mencari individu untuk meluah dan akan menenangkan fikirannya dengan cara menyendirikan diri. Mereka akan menyelesaikan masalah apabila ada sesuatu panduan.

 

Apa yang Mahu

Lelaki lebih mahu kejayaan, penyelesaian masalah diri dan perkara yang diminati. Wanita pula mahu kepada hubungan, rakan dan keluarga

 

Tidak Puas Hati

Jika wanita tidak berpuas hati dengan hubungan, mereka tidak boleh menumpukan perhatian kepada kerjaya.Jika lelaki tidak berpuas hati dengan kerjaya, mereka tidak boleh menumpukan perhatian kepada hubungan.

 

Percakapan

Wanita menggunakan bahasa tidak langsung dalam ucapannya. Lelaki menggunakan bahasa langsung dalam ucapannya

 

Pengurusan Emosi

Wanita banyak bercakap tanpa berfikir. Lelaki pula bertindak tampa berfikir

 

Sentuhan

Wanita suka disentuh di dalam perbualan sosial sepertimaa empat hingga enam kali sentuhan berbanding lelaki kerana perlukan belaian. Lelaki pula kurang menyukai kepada sentuhan sehinggalah lelaki adalah golongan paling ramai menghidap masalah jiwa.

 

Arah Tangan

Wanita mempunyai keupayaan untuk menggunakan kedua-dua belah tangan untuk membolehkan mereka melakukan kerja rumah. Lelaki pula selalunya hanya menggunakan sebelah tangan sahaja semasa melakukan sesutu kerja.

 

Kepintaran

Otak wanita bersaiz lebih kecil daripada lelaki. Akan tetapi wanita mempunyai kepintaran 3% lebih daripada lelaki. Lelaki pula mempunyai saiz otak yang besar dan mempunyai 4 bilion lebih banyak sel berbanding otak wanita.

Sumber

 

1. MULTI TUGASAN

Wanita - proses Pelbagai

Otak wanita yang direka untuk menumpukan tugas berganda pada satu-satu masa.

Wanita boleh melihat TV dan Bercakap melalui telefon dan masak.

 

Lelaki - Proses Single

Otak lelaki direka untuk memberi tumpuan hanya satu kerja pada satu-satu masa. Manusia tidak boleh menonton TV dan bercakap melalui telefon pada masa yang sama. mereka pause TV ketika bercakap/ngobrol. Mereka boleh menonton TV atau bercakap melalui telefon atau masak.

 

2. BAHASA

Wanita mudah boleh mempelajari banyak bahasa. Tetapi tidak boleh mencari penyelesaian kepada masalah. Lelaki tidak boleh dengan mudah mempelajari bahasa, mereka dengan mudah boleh menyelesaikan masalah. Itulah sebabnya dalam purata gadis berusia 3 tahun mempunyai perbendaharaan kata yang tiga kali lebih tinggi daripada seorang budak lelaki 3 tahun lebih tua.

 

3. KEMAHIRAN ANALISIS

Otak lelaki mempunyai banyak ruang untuk mengendalikan proses analisis. Mereka boleh menganalisis dan mencari penyelesaian untuk proses dan merekabentuk peta bangunan dengan mudah. Tetapi Jika peta yang kompleks dilihat oleh wanita, mereka tidak dapat memahaminya. Wanita tidak boleh memahami butir-butir peta dengan mudah, Bagi mereka ia hanya membuang/dump garisan di atas kertas.

 

4. MEMANDU KERETA.

Semasa memandu kereta, manusia analisis ruang yang digunakan di dalam otak. Dia boleh memandu kereta laju. Jika dia melihat sesuatu objek pada jarak jauh, dengan serta-merta otaknya mengklasifikasikan objek (bus atau lori/truk atau kereta/mobil) arah dan kelajuan objek dan dia memandu dengan sewajarnya. Jika perempuan mengambil masa yang lama untuk mengiktiraf/memastikan arah objek / kelajuan. Lelaki, satu proses minda memberhentikan bunyi audio dalam kereta (jika ada), maka tumpuan hanya pada memandu.

 

5. BERBOHONG ( LYING )

Apabila lelaki berbohong kepada wajah wanita secara langsung, mereka terperangkap dengan mudah. Otak wanita semula jadi super memerhatikan ekspresi wajah 70%, bahasa badan 20% dan kata-kata yang datang dari mulut 10%. Perisian otak lelaki tidak mempunyai ini. Wanita mudah berbohong kepada muka lelaki secara langsung.

 

6. MENYELESAIKAN MASAALAH

Jika seorang lelaki mempunyai banyak masalah, otaknya jelas mengklasifikasikan masalah dan meletakkan mereka di dalam bilik individu di dalam otak dan kemudian mencari penyelesaian satu demi satu. Anda boleh melihat orang ramai, melihat langit untuk masa yang lama. Jika seorang wanita mempunyai banyak masalah, otaknya tidak mampu mengklasifikasikan masalah. Dia mahu beberapa orang untuk mendengar bahawa….. Selepas memberitahu segala-galanya kepada seseorang dia pergi riang/tenang tidur. Dia wanita tidak bimbang tentang masalah yang telah diselesaikan atau tidak.

 

7. APA YANG MEREKA MAHU

Lelaki mahu status, kejayaan, penyelesaian, proses besar, dll .. Tetapi Wanita mahu hubungan, rakan, keluarga, dll ..

 

8. RASA TIDAK PUAS HATI

Jika wanita tidak berpuas hati dengan hubungan mereka, mereka tidak boleh menumpukan perhatian kepada kerja mereka. Jika lelaki tidak berpuas hati dengan kerja mereka, mereka tidak dapat menumpukan perhatian terhadap hubungan.

 

9. UCAPAN

Wanita menggunakan bahasa tidak langsung dalam ucapannya. Tetapi Lelaki menggunakan bahasa langsung.

 

10. PENGENDALIAN EMOSI

Wanita banyak bercakap tanpa berfikir. Lelaki bertindak banyak tanpa memikirkan.

Paling tidak, kita mampu mengenalkan karekter diri.

 

1. Wanita menarik nafas lebih kerap daripada lelaki, manakala lelaki menarik nafas lebih dalam daripada wanita.

2. Sistem badan lelaki dan wanita pun tidak sama. Lelaki lebih banyak memerlukan oksigen berbanding wanita supaya mereka dapat menukarnya menjadi tenaga.

3. Kulit lelaki lebih kasar, kulit perempuan lebih halus.

4. Perempuan lebih halus suara berbanding lelaki yang kasar dan besar suaranya.

5. Lelaki memiliki tulang anggota yang lebih panjang berbanding wanita. Tulang wanita bukan sekadar lebih kecil malah susunannya berbeza disebabkan wanita diciptakan Tuhan dengan struktur tubuh bagi melahirkan anak.

6. Demikian juga pada segi psikologi, wanita secara umum lebih bersikap mudah mengikut kata hati, lebih berminat kepada cinta dan kasih sayang dan hubungan perasaan.

7. Apabila mengamati benda, kedua-duanya juga berbeza. Lelaki lebih menggunakan pengamatan tumpuan. Manakala wanita menggunakan lebih pengamatan luas dan membesar. Pengamatan lelaki ibarat cahaya laser yang menumpu kepada sesuatu objek. Manakala, pengamatan wanita ibarat lampu suluh, yang membuka; menampakkan banyak benda.

8. Wanita mahu mengambil tahu semua perkara. Daripada perkara kecil sehingga perkara besar. Sementara lelaki hanya menumpukan kepada matlamat utama.

9. Cuba perhatikan kepada wanita, apa yang mereka bawa apabila berjalan keluar rumah. Tengok sahaja pada beg tangan mereka. Lebih besar daripada lelaki. Lelaki membawa beg kecil sahaja. Di dalamnya hanya ada lesen kenderaan, duit, surat-surat penting dan kad kredit bank. Dalam beg tangan wanita semuanya ada. Di dalam beg tangan perempuan ada dompet duit, kad kredit, buku bank, buku cek, ada alatan make-up, cermin, sikat rambut, tisu muka, pengetip kuku, kunci pen, pensel, ubat sakit kepala, gambar suami, gambar anak, cermin mata hitam, buku telefon, tuala ehem.. ehem...dan macam-macam lagi.

10. Kenapa sedemikian dilakukan oleh wanita? Jawabnya kerana wanita memikirkan pelbagai kemungkinan perkara yang boleh berlaku. Mereka lebih peka, apabila sesuatu terjadi, persediaan sudah pun dilakukan. Ini bermakna pemikiran dan penumpuan wanita lebih lebar.

11. Pada lelaki, cukup dengan lesen memandu dan duit. Sebab mereka mahu sampai ke matlamat. Duit untuk membeli. Lesen memandu supaya selamat daripada disoal polis.

Demikianlah perbezaan yang wujud antara lelaki dan wanita. Kerana itu, tidak hairan apabila suami isteri ini melihat banyak perkara secara berbeza. Urusan-urusan rumah tangga kadang-kadang ditangani secara berbeza. Contohnya, suami isteri yang kedua-duanya bekerja, mereka terpaksa keluar dari rumah awal 2 pagi.

Dalam banyak hal, wanita bekerja yang paling kerap bersungut. Suaminya, apabila keluar sahaja dari rumah, yang dibawa hanya kunci kereta, masuk dalam kereta dan hidupkan enjin, kemudian tunggu isteri. Matlamat mereka ke pejabat. Manakala si isteri, memikirkan apa yang anak bawa ke sekolah, baju di ampaian siapa hendak ambil, anak belum pakai baju lagi, anak belum makan lagi. Kalau bolehnya, dia mahu memikirkan semua benda, kerana padanya, apabila sesuatu terjadi, bagaimana kesudahannya? Biar lewat ke tempat kerja, asalkan semuanya beres.

Apabila si suami dan si isteri ke kompleks membeli belah. Si isteri, apabila masuk sahaja ke pusat membeli belah dia melihat banyak benda dahulu, satu persatu, perlahan-lahan, dari atas ke bawah, kain ini dipegang, diperhatikan digeselkan. Kemudian pegang pula kain lain, selepas berjam-jam barulah dibuat pilihan membeli.

Pendek kata, si suami yang menjadi pengikut setia mudah bosan. Bagi lelaki apabila hendak membeli sesuatu, terus dituju ke tempat yang ingin dibeli dan membeli. Membeli belah pada lelaki tidak mengambil masa yang lama seperti perempuan.

Contoh-contoh tersebut menunjukkan wanita mengamati sesuatu berbeza daripada lelaki. Sebab itu, jangan bergaduh selepas membeli belah, jangan bergaduh ketika mahu ke tempat kerja. Si isteri jangan putus asa melihat si suami, apabila keluar sahaja dari rumah terus masuk kereta. Tanpa mengangkat botol susu anak, kain lampin anak, dan berbagai lagi untuk dibawa ke rumah pengasuh.

Akuilah kita berbeza. Perbezaan bukan untuk bermusuh, sebaliknya bagi saling membantu dan berkasih sayang. Kerana kita berbeza, kita lebih berkasih sayang.

Jangan disebabkan perbezaan pada cara berkasih sayang antara lelaki dengan seorang wanita, maka timbul krisis rumah tangga berpuluh tahun. Tentulah kerana perbezaan yang ada antara kita itu, maka kita lebih berkasih sayang.

Jesteru itu, kita berbeza supaya saling sayang menyayangi.


SkyNIGHT liked
Quote
Topic Tags
SkyNIGHT
(@skynight)
Eminent Member Opers
Joined: 2 years ago
Posts: 25
 

nice


ReplyQuote
Share: